Dubci za decu i bebe

Dubci su se godinama koristili prilikom prohodavanja dece. Medjutim, poslednjih godina, stručnjaci ukazuju da dubci onemogućavaju pravilan razvoj psihomotoričkih sposobnosti. Dubak se smatra standardnom opremom za bebe i decu.

Dubci – za i protiv

Stručnjaci ukazuju na to da deca koja su u dubku zauzimaju nepravilan položaj jer nisu ni u sedećem ni u uspravnom položaju. To onemogućava pravilan razvoj deteta. Medjutim, na forumima možete pronaći različite komentare oko upotrebe dubaka, ali svakako, negativnih gotovo i da nema. Svi mi kao deca koristili smo dubak prilikom prohodavanja i niko od nas danas ne primećuje da su se naše psihomotoričke funkcije nepravilno razvile. Dubci za bebe i decu su izuzetno primamljivi i velika su pomoć prilikom odgajanja dece. Medjutim da li su oni korisni ili štetni, ipak je pod znakom pitanja. Ukoliko se oslonimo na nauku, bolje je ne koristiti ih. Ali kako objasniti bakama i dekama, zašto njihov unuk ili unuka ne koriste dubak? I da li je on zaista štetan?

Dragi roditelji, sada je na vama da odlučiti da li ćete koristiti dubak ili ne. Ipak, pre nego što donesete konačnu odluku, najbolje je da se posavetujete sa pedijatrom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *