Bendovi za svadbe – rušenje tradicije

Do pre nekoliko godina svadbene svečanosti su se održavale po tradicionalnim i već decenijama, čak i vekovima utemeljenim običajima. Venčanja se nisu mnogo razlikovala između sebe. Izbor hrane je uvek bio isti, bendovi za svadbe su svirali istu muziku… Običaji su se sprovodili po već utvrđenom redu.

bendovi-za-svadbeU poslednje vreme tradicija polako gubi bitku sa modernim trendovima. Običaj je da se običaji krše. Više se kopiraju svetski, a sve manje poštuju domaći. U meni se ubacuju specijaliteti strane kuhinje. Jagnjeće i praseće pečenje više nije glavno. Bendovi za svadbe sve manje sviraju „ćirilicu“ , a sve više strane hitove.

Bacanje sita na kuću, sađenje šljivića koji se kiti novcem, kupovina mlade, nakonjče sada su već deo priče iz starih vremena. Kače se konzerve na auto i uplaćuju luksuzna putovanja na daleka ostrva.

Bendovi za svadbe, kao najčešći svedoci i posetioci ovdašnjih venčanja primećuju da se vreme veselja skraćuje, gosti više nemaju vremena da ceo dan posvete venčanju, a i „na muziku“ se daje sve manje novca. Ne naručuju se pesme kao nekada.

Kao na zapadu, organizuju se tematska venčanja: zimska bajka, prolećna čarolija, novogodišnje teme, venčanja maskenbali… Bendovi za svadbe sviraju tematsku muziku. Možda će u narednom periodu tradicionalna srpska svadba biti samo jedna od tema za venčanje interesantna samo pojedincima.

Ako tražite najbolje bendove za svadbe – obavezno pogledajte klubmuzicara.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *